Eisko

LISTA ADITIVI ALIMENTARI                   InfoCons

E102 – Tartrazina – colorant alimentar sintetic care se adauga pentru a da o culoare galbena produselor alimentare.

E110 – Galben Sunset - colorant alimentar sintetic care se adauga pentru a da o culoare galbena produselor alimentare.

E124 – Rosu ponceau 4R - colorant alimentar sintetic care se adaugă pentru a da o culoare roșie produselor  alimentare. 

E122 – Azorubina - colorant alimentar sintetic care se adauga pentru a da o culoare rosie produselor alimentare.

E131 – Albastru patent V - colorant alimentar sintetic care se adauga pentru a da o culoare albastru vibrant produselor alimentare.

E133 - Albastru briliant - colorant alimentar sintetic obtinut din gudron de huila care se adauga pentru a da culoare albastru intens produselor alimentare.

E102, E110, E122, E124, E131 si E133 pot produce reacții alergice persoanelor ce sunt alergice la aspirină si pot fi responsabili pentru hiperactivitatea copiilor sau pentru agravarea astmului.

E100 – Curcumina - colorant alimentar natural care se adauga pentru a da o culoare galben-portocaliu produselor alimentare.

E120 – Carmin de Cosenila - colorant alimentar natural de origine animala care se adauga pentru a da o culoare rosie produselor alimentare.

E150dCaramel sulfit de amoniu - colorant alimentar sintetic care se adauga pentru a da o culoare maro produselor alimentare.

E551 - Dioxidul de siliciu - este o substanță antiaglomerantă, folosită la limpezire și stabilizare.

E412 - Guma Guar - este un aditiv alimentar natural cu rol de emulgator, stabilizator, agent de îngroşare, de umplere şi de aglomerare. Este un produs natural obţinut din arbustul de Guar.

E466 – Carboximetilceluloza - este un aditiv semisintetic care are rol de emulgator, stabilizator şi agent de îngroșare.

E471 – Monostearat de glicerina aditivii alimentari E471 mono şi digliceridele acizilor grași, sunt cei mai utilizați emulgatori neionici, lipofilici.  Sunt agenți de îngroșare, emulgatori, stabilizatori, agenți de glazurare şi antispumanţi. Pot avea în structura lor acidul stearic, palmitic, oleic, dar mai pot să conțină și mici cantități de acizi grași liberi și glicerină.

E477 – Esteri ai propilenglicolului cu acizi grasi - aditivi alimentari cu rol de stabilizatori şi emulgatori. 

E451i – Trifosfat pentasodic - aditivi alimentari cu rol de afânători, emulgatori şi stabilizatori. Sunt săruri de sodiu sau potasiu ale acidului fosforic. 

E202 – Sorbat de potasiu - aditiv alimentar cu rol de conservare.